srijeda, 23. septembar 2009.

Планина Војник

Планианрске стазе и путеви Црне Горе воде кроз масиве са бројним доловима и пропланицма обраслим љековитим и мирисним биљкама. Скривени катуни, језера, потоци, водопади, извори, кањони, ријеке звјездане љепоте чине Црну Гору бајком на земљи. Љубитељи планинарења су житељи бајке.


Свака планина има своје тајне које скрива од погледа знатижељника са асфалта, али их несебично открива онима који ушетају у њену причу. Планина Војник, која се налази западно у односу на централни дио Црне Горе, је бајка пуна тајни.


Војник, Голија (1,942 мнм), Маганик (2,139 мнм) и Прекорница (1,926 мнм) дијеле простор Црне Горе на двије климатске области: медитеранску и планинско-континенталну. Војник планина је мање позната и поćећена у односу на планине које је окружују. Она припада општинама Никшић, Шавник и Плужине.


Планином су пробијани путеви ради ćече шуме, у дужини преко 80 км, посебно на јужном и југозападном дијелу.


Прилаз планинарским врховима може бити из три правца. Најчешће је то из правца Никшића до раскрснице путева према Плужинама и Шавнику. Затим од Плужинама до висоравни Брезна до мјеста Жива ђе почиње успон ćеверним и западним падинама, преко катуну Штирни дô ка врху Велики Војник и од Шавника источним и јужним падинама.


Најчешћа планинарска тура је од Јасеновг Поља, у правцу мјеста Бакиљ, гдје је и полазна тачка. Пјешачење иде према катуна Штирни дô (1,520 мнв) ка врху Велики Војник. За ову туру је потребно 3 сата и 30 минута у оба правца. Са истог мјеста могуће је ићи на Виош дô (1,320 мнв) и преко врхова Мраморје (1.920 мнв) и Градни врх (1,967 мнв) успети се на Велики Војника, а спуштање је преко катуна Штирни дô.


Прилаз са ćеверо-западне стране је веома захтјеван и углавном је за вјеште и обучене планинаре са добром оријентацијом у простору. Прилаз је кроз густе шуме, стрме стијене обрасле грмљем, бројне јаме и кланце.


Највиши врх планине Војник се назива Велики Војник, а удаљен је од Никшића 20 километара. Обиљежен је бетонским стубом на надморској висини 1998,40 m. Планински масив је ду 17 км, а широк 8 км.


На планини се налази 48 врхова висине преко 1,500 метара надморске висине. Између бројних врхова, на висини од 1,000 до 1,100 мнв налазе се три висоравни: Брезна, Јасеново поље и Мокро.

Са Војника према истоку се види висораван Крново (1,450 мнв) са доминантним врховима планина Лола и Журим. На јужним падинама планине Војник налазе се увале и катуни Штирни дô и Штавни дô. На ова два катуна још увијек издижу планинци и планинке са својим невеликим стадима. Према југозападу доминирају врхови планина Његош и Сомина. У правцу запада уочавају се шумска област Јаворак и планина Голија. Ćеверо-западно су кањони ријеке Пиве и Комарнице, а у даљини се назиру врхови планина Волујак и Маглић.

Планина Војник је била позната по густим буковим и четинарским шумама. Међутим, у портеклих тридесетак година шуме су прилично угрожене. Највјероватније, због смањења површина под шумом доток воде у извориште ријеке Зете, које се налази испод ове планине, значајно је смањен у прољећном и љетњем периоду. Примијетно је и уништавање површина обраслих клеком.



На јужним падинама планине Војник нема извора, а постоје локве: Штирни дô, Штавна алуга и Мршина вода, које се користе, углавном, за појење стоке.


Током зиме висина снијежног покривача је од 1 до 2 метра, а на појединим мјестима и више. Снијег се задржава 4 до 5 мјесеци. Зими овим простором дувају јаки и хладни вјетрови. У подножју, нарочито у кањонима ријека, повремено има магле. Током прољећа и јесени честе су падавине. Љети температуре могу бити веома високе, посебно на јужним падинама и до 30°Ц.


С обзиром на малу удаљеност од Никшића, добре путеве који је окружују, планина Војник је веома интересантна и доступна локација за све облике планинарског туризма. Мрежа путева која је коришћена за експлатицију шума, може вома једноставно да се стави у функцију планинарских пјешачких тура, Mountain biking-а и Motor Biking-а. Међутим, велики проблем за организоване поćете представља одсуство инфраструктуре, прије свега планинарског дома, обиљежених стаза, промотивног материјала итд.


Нема коментара:

Постави коментар